Kako se je vse začelo?

Nataša_Dobrovoljc.jpeg

Začelo se je leta 1991, ko sem v zadnjem letniku oblikovne srednje šole osvojila nagrado za najboljšo oblikovalko v Jugoslaviji. To mi je prineslo možnost uvrstitve na mednarodno modno tekmovanje Smirnoff International fashion award v Amsterdamu, kjer sem se uvrstila med prvih 10. S tem sem si pridobila mednarodno štipendijo in možnost študija v tujini, vendar sem se odločila za družino in naslednje leto rodila hčerko Polono, ki je tudi danes pomemben del Ateljeja. 

 

Kot diplomirana profesorica likovne umetnosti sem po štirih letih učenja na srednji šoli, leta 2004, izgubila službo in se napotila na samostojno ustvarjalno pot. Začetki poslovne poti niso bili lahki. Prvi izdelki so bila otroška oblačila in izdelki iz fimo mase, ki sem jih med letoma 2006 in 2009 prodajala na sejmih po Sloveniji.

 

Leta 2009 sem na Mestnem trgu v Ljubljani odprla prvo trgovino. Vmes se je Atelje nahajal na Trubarjevi ulici, danes pa nas najdete na Pražakovi ulici 8.

 

Že od samega začetka stojim za tem, da morajo biti oblačila udobna, uporabna in kvalitetna. Izdelki so narejeni ročno v Sloveniji, s slovenskim materialom iz Gorenjskih predilnic in predvsem dobro energijo, s katero je oblikovan vsak moj kos. Blago, ki ga uporabljamo, se lahko pohvali z OKO - TEX certifikatom, ki zagotavlja, da je bil material proizveden v kontroliranih pogojih in ne povzroča alergijskih reakcij na koži. Pri izdelavi se trudimo zmanjšati svoj vpliv na okolje, zato sledimo načelu "zero waste", kar pomeni da iz odpadnega materiala (ostankov blaga) ustvarimo nove unikatne izdelke, kot so darilne vrečke, elastike za lase in čipke z vzorci. Večina izdelkov je unikatnih, namenjeni so predvsem ženskam – se pa v Ateljeju najde kaj za vsakega.

Pri svojih 16 letih je del zgodbe postala tudi Polona,  ki je začela s kreiranjem nakita, vzglavnikov in bombažnih igrač, mami pa je pomagala tudi pri prodaji na stonjicah. Od takrat naprej (že 12 let) s pomočjo mojstrice (Nataše) pridobiva izkušnje pri ustvarjanju modnih oblačil. Na tem področju se ni nikoli šolala, ampak kot že star pregpvpr pravi: izkušnje so najboljša šola!

 

Tudi njena pot ni bola lahka, veliko frustracij, paranja, ponovnega šivanja in pa izdelkov, ki so bili takšen polom, da jih je bilo možno le še reciklirati v vrečke, danes z njenim delom nastajo blesteči izdelki ki govorijo sami zase.

 

Od samega začetka pa Polona dan za dnem ustvarja vsebine na družbenih omrežjih atelje Doborvoljc, kjer skrbi za širjenje dobre volje med zvestimi podporniki. 

 

Po mojih stopinjah pa nadaljuje tudi druga najstarejša hčera Špela, ki pod blagovno znamko GOODWILL ustvarja udobna, kvalitetna in modna oblačila za mlajše generacije.

 

Nataša.